BIRCHGROVE HOUSE: FEELS LIKE HOME

Our clients purchased this five-storey harbour-side property to live in whilst we were renovating their dream family home. Splitting their time between Hong Kong and Sydney, our brief was to create a luxurious and stylish home suitable for entertaining friends and family, whilst remaining comfortable and practical for their young grandchildren. 

pv_MM_AKD_LouisaRd_low-17.jpg

The property was a new build and when we were approached to do the project, the architectural shell had already been completed. We effectively started with a blank canvas – stark white walls and grey marble flooring dominated every cavernous room. 

We set out to soften the crisp, cold spaces whilst still respecting the original architecture. We began by adding a delicately sheer drape to almost every window to filter the glare from the light bouncing off the harbour but not obstruct the enviable views. 

pv_MM_AKD_LouisaRd_low-1.jpg

For that all important first impression, we played with the concept of compression and expansion in the lobby-style entrance. The installation of glazed jet black Phillip Jeffries ‘Rivet’ wallpaper creates drama and intimacy, and a custom-made console unit clad in the most striking blue marble adorns the dark entry like an unveiled jewel, providing a hint of what is to come.  

pv_MM_AKD_LouisaRd_low-32.jpg
pv_MM_AKD_LouisaRd_low-33.jpg

Moving through the vestibule, the space then opens up to reveal the informal living and kitchen level bathed in natural light.

pv_MM_AKD_LouisaRd_low-24.jpg

We shone further focus on the electric blue accent, even carrying it through to our commissioned art piece by Kerry Armstrong. We lined the living room wall with sharp silver mirror to echo the chrome detailing on the kitchen island and reflect the stunning harbour views. 

pv_MM_AKD_LouisaRd_low-30.jpg

The addition of deliciously rich plums and copper to the expansive formal living and dining area downstairs provided much-needed warmth. A Christopher Boots feature pendant drops over the 3-meter dining table, surrounded by silvery crushed velvet custom upholstered Febo chairs.

pv_MM_AKD_LouisaRd_low-7.jpg

The bar unit is one of our favourite pieces of joinery in the home, featuring decadent bronze inset leather panels on the doors. 

pv_MM_AKD_LouisaRd_low-9.jpg

Throughout the home we mixed metals such as brass, chrome and copper, adding to the confident sophistication. We injected colour sparingly but with great intensity for impact, and finally we layered textures such as grass-cloth, silk rugs and linen drapery to complete each and every space, creating a true sense of home.

pv_MM_AKD_LouisaRd_low-35.jpg

All images via ©Alexandra Kidd Design

See the full Project Album