ADA AVENUE REVEAL: WHERE THE GRASS WAS ALWAYS GREENER

There’s no denying the appeal of country living – the wide open spaces dressed in rich gowns of green and bathed in natural light. But there’s also no denying the appeal of city living – easy access to cultural hubs, cutting the commute, and an endless calendar of diverse entertainment and events.

The best of both worlds is what makes our Ada Avenue project extra special – it occupies a rare slice of sprawling green landscape in Sydney’s upper North Shore, affording its’ inhabitants the joys of both a convenient city and charming country lifestyle.

Eager to take advantage of their enviable surroundings, our client approached us with an open mind, ready to also open up his original 1970s home to the indoor-outdoor way of living. The home’s traditional timber joinery, internal red brick walls and myriad vinyl flooring were long overdue a complete design overhaul.

In a bid to better connect the house with the rambling greenery beyond, we created large, French door openings so the living spaces could flow visually and practically to the outside. We also increased the veranda’s footprint outside the family room, and added a large skylight in the kitchen, letting in an abundance of much-needed light and rekindling the home’s relationship with its surrounding garden.

pv_ck_AKD_AdaAv-18.jpg

The original, compartmentalised layout, which separated the kitchen from living and work spaces, was better suited to the lifestyle of another era, so we knocked down a few walls, opening up the cramped kitchen to be part of a larger, open-plan family space.

pv_ck_AKD_AdaAv-15.jpg

To complete the vision of a home that was ready to celebrate the natural world around it, we took cues from the back doorstep and chose a material palette to echo the hues of the country garden. Soft furnishings in cool greys, blues and silver have been warmed with natural tan and rich chocolate accents, whilst velvet and leather accents add textural luxury.

pv_ck_AKD_AdaAv-16.jpg

We introduced natural materials wherever we could, laying a solid timber floor throughout and selecting beautiful Ayfon Grey marble for the kitchen. The effect is a nurturing environment that effortlessly extends from the outside in.

pv_ck_AKD_AdaAv-11.jpg
pv_ck_AKD_AdaAv-14.jpg

The original space was home to two beautiful arches and curved mouldings surrounding the doors which we loved, so we introduced two more arched openings and arched decorative mirrors to echo the sculptural shapes of the built elements, and extended the curve feature to include round rugs and tables. The effect is a soft and harmonious environment that welcomes anyone who steps inside.

pv_ck_AKD_AdaAv-6.jpg

The kitchen nook is similarly a play on curves, with its round shape that embraces those who come to pull up a pew. The generous pendant light that hangs above adds a beautiful glow when the evening sun begins to sink behind the trees.

pv_ck_AKD_AdaAv-17.jpg

The end result is a home that honours the tranquillity and privacy of those who live within its walls, whilst appreciating the stunning outdoor space that lies within reach.

pv_ck_AKD_AdaAv-24.jpg
pv_ck_AKD_AdaAv-28.jpg

See the full Project Album
All images via © Alexandra Kidd Design

JERSEY ROAD REVEAL: BEAUTIFUL INSIDE AND OUT

We were thrilled to see our Jersey Road project featured in the March issue of Inside Out. It is always a great joy to see months of design and careful planning come to fruition, and to be recognised in the press is a very proud icing on the cake.

Here, we take you through the transformative journey of Jersey Road.

JERSEY RD 01.jpg

Set amongst rows of Victorian and Federation homes, our Jersey Road project began its life as a very tired, red-painted brick terrace.

Our lovely clients were in desperate need for a larger, lighter and more efficient home to accommodate their increasingly busy and bigger lives. Tasked with creating a home where our clients could nestle in for the long term, we set out to retain what we loved about the house, while changing the scale of the spaces and introducing details that would feel relevant to a young family.

To this end, we preserved the home’s heritage features, updating the classic exterior with a wash of powdery white and restoring the fireplace. Everything else was gutted, we brought her walls down, letting the house breathe a long-awaited sigh, so as to sit much more comfortably on her new larger foundations and in her now glowing white-rendered skin, optimising the space as well as introducing more natural light and fresh air throughout.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-17.jpg


A calming palette of white and neutrals provides the perfect backdrop for the family’s collection of art and furniture, yet the home remains practical for a young family. Darker-toned carpets and textured, washable wallpapers predict sticky fingers.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-11.jpg
JERSEY RD 04.jpg
JERSEY RD 02.jpg

The kitchen was to become the focal point for this family of four, and so we created an inviting all-day zone that caters for breakfast, homework, dining and family time. In keeping with the objective of making the kitchen the home’s central hub, we included both a laundry area and home office in the space, concealed with elegant bespoke joinery for a hide-away effect.

JERSEY RD 06.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-33.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-24.jpg

To house the new dining room, we extended the heritage structure to include an independent glass and steel box. Conservatory-style windows flood the entire ground floor in light, bringing the outside in, and the starkly contrasting architecture adds a dramatic aesthetic without overshadowing the heritage charm of the original build.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-16.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-6.jpg

The two children’s rooms were such a joy to work on. Colours are drawn from each child’s favourite, manifesting in whimsical wallcoverings and playful rugs.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-36.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-40.jpg

As the months of intensive renovations passed we saw the terrace transform inside and out, where she now stands firmly proud in the middle of her lively street. The home now offers a perfectly balanced combination of traditional and modern details, conveying a timeless and relaxed feel.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-41.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-43.jpg

All images via © Alexandra Kidd Design

See the full Project Album

THE REVEAL: FROM BEIGE TO BELLE

We worked with our lovely client on her previous home several years ago, however now that she had entered a new phase in her life, we reconnected to work together once again on a new beachfront home; a smaller and simpler space, yet no less sophisticated.

AKD_3110northsteyne_S_42.jpg

And a sea change it was! The apartment is just a stone’s throw from the sparkling water and smooth sand of Manly Beach in Sydney’s Northern Beaches. Dedicating her way of life and new home to the Danish way of living known as hygge, our brief was to create a comforting home that was an extension of this newly embraced philosophy.

Our North Steyne materials palette

Our North Steyne materials palette

We set out to design a stylish and sophisticated beach-side home that avoided clichéd beach themes (except perhaps just one piece of coral that survived the transition)! Everything was to bring quiet joy and a special feeling throughout, from the soft fabric selections to the detailed joinery design, the charming terrace landscaping and everything in between.

 The biggest challenge was space!

Floorplan.jpg

Our client cleverly negotiated the purchase of an adjoining 3 x 3m common space from the Owners Corporation, allowing us to increase the kitchen, add a study and include a built-in bar for entertaining. Even so, the apartment is compact. 

AKD_3110northsteyne_S_01.jpg
AKD_3110northsteyne_S_33.jpg

Clever design and detailing enabled us to include a separate dining space with banquette seating and storage, and ensure the kitchen was fully functional and included all the bells and whistles.

Our client had been running to and from a storage unit and her garage to manage her seasonal wardrobe! A long-term solution was imperative, so a redesign of the master bedroom and living space allowed for the required additional robe space and negated the need for storage units in the future.

The colour palette throughout the home was formerly varying shades of cream and beige. We wanted to achieve a visually crisper palette, and create a contemporary contrast of light and dark. To achieve this contrast, we stained the existing timber floors a deep, walnut shade, and coated the walls and joinery in a fresh, powdery white.

AKD_3110northsteyne_S_32.jpg
AKD_3110northsteyne_S_35.jpg

With abundant natural light the space wasn’t in need of any design trickery! We enveloped all the windows with delicately sheer linen curtains, and to add layers of texture and warmth, we laid braided rugs in both the bedroom and living room.

AKD_3110northsteyne_S_38.jpg
AKD_3110northsteyne_S_39.jpg

In the bedroom, we included a pop of calming, cornflower blue, which subtly evokes the nearby ocean. To create an illusion of space in the bedroom, we continued the robe door detail along the entire elevation, hiding the ensuite behind a camouflaged door, and laid insets of shagreen wallpaper by Ralph Lauren to create a subtle touch of luxe.

AKD_3110northsteyne_S_20.jpg
AKD_3110northsteyne_S_23.jpg

The apartment may be small, but now it’s a perfectly formed beach retreat. We were thrilled to discover that our friends over at Belle think so too! We were delighted to spot our cosy North Steyne project in the pages of Belle magazine. It’s been quite the transformation from beige beginnings, but now our client can write her new chapter in this perfect home.

Belle Feb-March 2019, Smart Spaces - Alexandra Kidd (2).jpg
Belle Feb-March 2019, Smart Spaces - Alexandra Kidd (3).jpg

Images 1 - 11 via © Alexandra Kidd Design / Images 12 - 13 via Belle 

See the full Project Album