ADA AVENUE REVEAL: WHERE THE GRASS WAS ALWAYS GREENER

There’s no denying the appeal of country living – the wide open spaces dressed in rich gowns of green and bathed in natural light. But there’s also no denying the appeal of city living – easy access to cultural hubs, cutting the commute, and an endless calendar of diverse entertainment and events.

The best of both worlds is what makes our Ada Avenue project extra special – it occupies a rare slice of sprawling green landscape in Sydney’s upper North Shore, affording its’ inhabitants the joys of both a convenient city and charming country lifestyle.

Eager to take advantage of their enviable surroundings, our client approached us with an open mind, ready to also open up his original 1970s home to the indoor-outdoor way of living. The home’s traditional timber joinery, internal red brick walls and myriad vinyl flooring were long overdue a complete design overhaul.

In a bid to better connect the house with the rambling greenery beyond, we created large, French door openings so the living spaces could flow visually and practically to the outside. We also increased the veranda’s footprint outside the family room, and added a large skylight in the kitchen, letting in an abundance of much-needed light and rekindling the home’s relationship with its surrounding garden.

pv_ck_AKD_AdaAv-18.jpg

The original, compartmentalised layout, which separated the kitchen from living and work spaces, was better suited to the lifestyle of another era, so we knocked down a few walls, opening up the cramped kitchen to be part of a larger, open-plan family space.

pv_ck_AKD_AdaAv-15.jpg

To complete the vision of a home that was ready to celebrate the natural world around it, we took cues from the back doorstep and chose a material palette to echo the hues of the country garden. Soft furnishings in cool greys, blues and silver have been warmed with natural tan and rich chocolate accents, whilst velvet and leather accents add textural luxury.

pv_ck_AKD_AdaAv-16.jpg

We introduced natural materials wherever we could, laying a solid timber floor throughout and selecting beautiful Ayfon Grey marble for the kitchen. The effect is a nurturing environment that effortlessly extends from the outside in.

pv_ck_AKD_AdaAv-11.jpg
pv_ck_AKD_AdaAv-14.jpg

The original space was home to two beautiful arches and curved mouldings surrounding the doors which we loved, so we introduced two more arched openings and arched decorative mirrors to echo the sculptural shapes of the built elements, and extended the curve feature to include round rugs and tables. The effect is a soft and harmonious environment that welcomes anyone who steps inside.

pv_ck_AKD_AdaAv-6.jpg

The kitchen nook is similarly a play on curves, with its round shape that embraces those who come to pull up a pew. The generous pendant light that hangs above adds a beautiful glow when the evening sun begins to sink behind the trees.

pv_ck_AKD_AdaAv-17.jpg

The end result is a home that honours the tranquillity and privacy of those who live within its walls, whilst appreciating the stunning outdoor space that lies within reach.

pv_ck_AKD_AdaAv-24.jpg
pv_ck_AKD_AdaAv-28.jpg

See the full Project Album
All images via © Alexandra Kidd Design