DIAMOND IN THE ROUGH: DIAMOND BAY ROAD UNDER CONSTRUCTION

No great project comes without challenges, and this home posed a very specific one: sea air.

Our client’s home is positioned right on the cliffs in Vaucluse, with awe-inspiring views of the ocean as far as the eye can see. Unfortunately, the trade-off is sea air so corrosive that our clients’ neighbours had resolved to covering their television with a fabric ‘sock’ so as to extend its life span past the usual 18 months of previous televisions.

IMG_5524.jpeg
IMG_5887.jpeg

With the corrosive sea air in mind, we were limited in our choice of materials, opting instead to minimise finishes in favour of a more pared-back approach. Brass, for example, was completely off-limits, seeing as it would patina far too quickly in the salty-air environment.

Our clients had a vision for their home as a classic interpretation of modern living. With a small selection of tolerant materials available to us, we set out to complete their vision through a different approach, choosing an architectural language to express old-school glamour.

To that end, we installed mouldings, cornices and wall panelling to reinstate detailing that had been stripped away by previous renovations, injecting a sense of grandeur back into the apartment. A Marie Antoinette-style parquetry floor was our client’s singular ‘must have,’ and we selected Carrara marble (another favourite) for all the services including kitchen, bathroom, laundry and terrace.

IMG_4713.jpg
IMG_5893.jpeg

The planning and design process was purposefully drawn out. We considered every minute detail, from where to store hats and Christmas decorations to how each space would be used for special occasions and celebrations.

With each issue overcome, the construction process has been very efficient and short-lived. Exactly as one might hope it to go.

IMG_4749.jpg
IMG_5890.jpeg

The apartment’s enviable location was central to the design process, informing every decision about materials and finishes. To ensure the home worked harmoniously inside with its surroundings outside, we paid homage to the sprawling, romantic ocean views by selecting a neutral, warm colour palette to frame the ever-changing colours and light of the panoramic seaside surrounds.

As the final details are finished and the furniture is being placed into position, we join in our clients’ excitement as they redefine the idea of ‘home,’ and transform their change of pace and priorities in their new space.