THE REVEAL: FROM BEIGE TO BELLE

We worked with our lovely client on her previous home several years ago, however now that she had entered a new phase in her life, we reconnected to work together once again on a new beachfront home; a smaller and simpler space, yet no less sophisticated.

AKD_3110northsteyne_S_42.jpg

And a sea change it was! The apartment is just a stone’s throw from the sparkling water and smooth sand of Manly Beach in Sydney’s Northern Beaches. Dedicating her way of life and new home to the Danish way of living known as hygge, our brief was to create a comforting home that was an extension of this newly embraced philosophy.

Our North Steyne materials palette

Our North Steyne materials palette

We set out to design a stylish and sophisticated beach-side home that avoided clichéd beach themes (except perhaps just one piece of coral that survived the transition)! Everything was to bring quiet joy and a special feeling throughout, from the soft fabric selections to the detailed joinery design, the charming terrace landscaping and everything in between.

 The biggest challenge was space!

Floorplan.jpg

Our client cleverly negotiated the purchase of an adjoining 3 x 3m common space from the Owners Corporation, allowing us to increase the kitchen, add a study and include a built-in bar for entertaining. Even so, the apartment is compact. 

AKD_3110northsteyne_S_01.jpg
AKD_3110northsteyne_S_33.jpg

Clever design and detailing enabled us to include a separate dining space with banquette seating and storage, and ensure the kitchen was fully functional and included all the bells and whistles.

Our client had been running to and from a storage unit and her garage to manage her seasonal wardrobe! A long-term solution was imperative, so a redesign of the master bedroom and living space allowed for the required additional robe space and negated the need for storage units in the future.

The colour palette throughout the home was formerly varying shades of cream and beige. We wanted to achieve a visually crisper palette, and create a contemporary contrast of light and dark. To achieve this contrast, we stained the existing timber floors a deep, walnut shade, and coated the walls and joinery in a fresh, powdery white.

AKD_3110northsteyne_S_32.jpg
AKD_3110northsteyne_S_35.jpg

With abundant natural light the space wasn’t in need of any design trickery! We enveloped all the windows with delicately sheer linen curtains, and to add layers of texture and warmth, we laid braided rugs in both the bedroom and living room.

AKD_3110northsteyne_S_38.jpg
AKD_3110northsteyne_S_39.jpg

In the bedroom, we included a pop of calming, cornflower blue, which subtly evokes the nearby ocean. To create an illusion of space in the bedroom, we continued the robe door detail along the entire elevation, hiding the ensuite behind a camouflaged door, and laid insets of shagreen wallpaper by Ralph Lauren to create a subtle touch of luxe.

AKD_3110northsteyne_S_20.jpg
AKD_3110northsteyne_S_23.jpg

The apartment may be small, but now it’s a perfectly formed beach retreat. We were thrilled to discover that our friends over at Belle think so too! We were delighted to spot our cosy North Steyne project in the pages of Belle magazine. It’s been quite the transformation from beige beginnings, but now our client can write her new chapter in this perfect home.

Belle Feb-March 2019, Smart Spaces - Alexandra Kidd (2).jpg
Belle Feb-March 2019, Smart Spaces - Alexandra Kidd (3).jpg

Images 1 - 11 via © Alexandra Kidd Design / Images 12 - 13 via Belle 

See the full Project Album