UNDER CONSTRUCTION: BEHIND THE BLUE DOOR

Who can resist the charm of a century-old Sydney terrace house?

What lies beneath, however, are often grey areas of discovery and renovation challenges. Over the years, our clients have experienced some of these unfortunate circumstances often found in original homes – rising damp, dangerous mould issues, poor sound insulation, part of the house dark and freezing and the other part flooded in light and extreme heat!

Today, we are full steam ahead, giving this old terrace a second chance at living life to the fullest, including a solid and healthy foundation for what will soon become a beautiful family home.

We have made a promise to deliver our clients a fully-renovated home in time for Christmas, so here we go!

  Come inside and find out what’s going on behind the blue front door . . .

Come inside and find out what’s going on behind the blue front door . . .

  Underneath the original timber floor we discovered a rotting foundation in extremely poor condition.

Underneath the original timber floor we discovered a rotting foundation in extremely poor condition.

  So we started again, making sure the house begins its new life on solid ground.

So we started again, making sure the house begins its new life on solid ground.

  A big part of our renovation brief was to double the kitchen floor area and extend the house. Meanwhile, a new oversized skylight will bring in an abundance of natural light brightening up the front of the house.

A big part of our renovation brief was to double the kitchen floor area and extend the house. Meanwhile, a new oversized skylight will bring in an abundance of natural light brightening up the front of the house.

  Today, part of the house is temporarily suspended above the ground by a forest of steel pillars.

Today, part of the house is temporarily suspended above the ground by a forest of steel pillars.

  Upstairs we discovered with surprise that the original insulation in the ceiling was never used as intended but was still rolled up waiting to be installed!

Upstairs we discovered with surprise that the original insulation in the ceiling was never used as intended but was still rolled up waiting to be installed!

  To optimize and increase the scale of this bedroom we have revealed the original ceiling line to create a vaulted ceiling.

To optimize and increase the scale of this bedroom we have revealed the original ceiling line to create a vaulted ceiling.

  We love to mix it up and play with the original features of an old home, such as this fireplace, which will become a luxurious and unexpected detail in our client's master ensuite.

We love to mix it up and play with the original features of an old home, such as this fireplace, which will become a luxurious and unexpected detail in our client's master ensuite.

Follow our #MoncurStreet project on Instagram to see what other discoveries we find behind the blue door . . .

All images ©Alexandra Kidd Design