UNDER CONSTRUCTION: ITALIAN INSPIRED VILLA VIBES

We have been working with our lovely clients to realise their dream family home, an Italian-inspired villa by the beach. The project is currently under construction, evolving organically and being carefully executed in stages to ensure the project remains on time and on budget! The focus of the first stage is to complete the main living level and the upper bedrooms, with the lower master suite level and the swimming pool to be completed in phase two.

There is of course a looming deadline, as there is with every project. However, the intrinsically relaxing energy surrounding this family home, the combination of natural light, ocean air and a leafy green outlook, create a sense of calm.

  We could never tire of this view of the ocean from the comfort of the master suite!

We could never tire of this view of the ocean from the comfort of the master suite!

The brief is to create a luxurious yet welcoming space for the whole family to enjoy. Our approach is to focus on materiality with a pared back sophisticated palette that features lime washed timber, powdery white walls, brushed limestone and tadelakt bathrooms. This tonal and textural ‘blank canvas’ allows us to add considered layers of colour and pattern.

  Our finishes palette - a work in progress! 

Our finishes palette - a work in progress! 

Once the brief had been established with the client, we set about planning the spaces. Not only was the layout of the kitchen in question, the location was also to be determined! We played with a number of options; locating the kitchen at the front of the house closest to the sun-drenched courtyard, or to the rear mezzanine level with enviable views. Stay tuned for the big reveal to find out the final location of the kitchen!

  The stairs leading to the mezzanine level is currently accessed via a plank!

The stairs leading to the mezzanine level is currently accessed via a plank!

The existing living area once featured structural columns that interrupted the flow of the expansive space. With some careful engineering, we were able to overcome this design challenge by relocating the columns, opening up the space to its full capacity. The client’s beloved three metre long Max Alto sofa now has a place to call home.

  The structural columns have now been safely re-located

The structural columns have now been safely re-located

The new floor plan celebrated the sunlight, views and indoor-outdoor flow. The existing steel windows have been retained and re-used where possible, providing a layer of authenticity to the home. New high ribbon windows allow greenery into the home whilst still maintaining privacy. A new skylight that drenches the staircase in sunlight.

  Admiring the light filtering through the new skylight. 

Admiring the light filtering through the new skylight. 

We are so excited to be a part of the evolution of this beachside family home. With the spatial planning and construction now well underway, we are enjoying the decorative phase of the project. Our clients are lovers of all things Italian (as are we!) so we can't wait to play with Italian fabrics, lighting and furnishings to ensure that every day feels like a holiday.

6.jpg

All images via ©Alexandra Kidd Design