UP, UP AND AWAY!

The new year has brought with it new construction, and we couldn't be more excited to get our Wentworth Street project underway! 

With a growing family, our lovely client's terrace cottage was bursting at the seams and there was only one solution . . .  to go up! 

The new design presented us with some challenges, namely making a seamless transition from old to new with the incorporation of a new staircase, whilst blending classic cottage chic with modern minimalist. But our greatest challenge has been making efficient use of both the existing and new floorplans.

Week 1: The roof was demolished to make way for the new structure.

Week 1: The roof was demolished to make way for the new structure.

A key element to the design is the new staircase that will connect the ground floor with the new first floor addition. Double height glazing and the introduction of a skylight will flood the stairs and atrium with much-desired natural light. Double height drapes will soften the glazing and create a sense of drama.

The existing guest room being transformed into the new staircase.

The existing guest room being transformed into the new staircase.

The kitchen is also getting a mini makeover to include an appliance cupboard to maximise functionality whilst achieving the modern minimalist look we are after. The door and drawer fronts will be replaced with those of a fresher, more contemporary profile, however the striking Calacatta marble will remain as a timeless feature of the kitchen design. 

The kitchen before . . .

The kitchen before . . .

The kitchen now . . . mid-demolition!

The kitchen now . . . mid-demolition!

When blending two styles it is important to keep (at least) one element or finish consistent across spaces to achieve cohesiveness throughout. In this instance we chose timber; the natural grain adding warmth as well as a subtle texture. We have custom designed timber louvres to feature at the rear facade which are as beautiful as they are practical. Timber fins will also feature at the atrium glazing to provide screening and add interest as you wind up and down the new staircase.

The builders uncovered some original construction sketches hidden behind a gyprock panel. 

The builders uncovered some original construction sketches hidden behind a gyprock panel. 

Flexible spaces are key to making the most of any floorplan, especially when you have many items to tick off the wish list! We have incorporated a little study nook in the staircase joinery, so that household files have a considered place to live, and laptops have a place to re-charge. The open plan kitchen/living/dining provides great flexibility already, but will be further enhanced once the rear elevation opens to reveal a courtyard oasis by landscape designer Myles Baldwin.

Now that #WentworthStreet has quite literally been ripped apart, we can't wait to put it back together again and add our AKD sparkle! 

All images via ©Alexandra Kidd Design