71 GREENKNOWE REVEAL: THE LUXE FACTOR

Last year we were engaged to revive a dim inner-city apartment in Sydney’s Potts Point. A complete reinvention of the spaces has returned a sense of luxury and re-engaged the home with the spectacular views afforded by its enviable location.

Before anything, the apartment required some intense spatial reworking. The introduction of a second-floor living area doubled the size of the home, but the original lower level needed reconfiguring to relieve the apartment of its cramped rooms. We prioritised opening and brightening the home, exploring how the space could work harder for its inhabitants, while maintaining a feeling of warmth.

pv_AKD_Greenknowe-0002.jpg

We overhauled the original intricate floorplan, creating wider hallways and introducing curved walls to create the allusion of more space.

With the flow and positioning of the spaces resolved, we set out to create a real sense of inner-city glamour. The material palette is simple yet striking, comprising of light timber throughout both levels, grey marble, and a combination of brass, bronze and, aged iron accents. 

pv_AKD_Greenknowe-0004.jpg
pv_AKD_Greenknowe-0016.jpg

Creative custom details such as the curved kitchen in brass and the coordinating brass handle joinery exude the allure of a luxury hotel. It’s a space designed to impress, dripping in gold.

pv_AKD_Greenknowe-0003.jpg

The brass screen, mounted on the kitchen island functions as the soul of the apartment, adding character, tactility and warmth.

pv_AKD_Greenknowe-0012.jpg

As well as dialling up the luxe factor, the combination of metals capture the city glow and the stunning views, bouncing the light around the apartment and transforming the space as the light shifts outside.

pv_AKD_Greenknowe-0009.jpg

In the bathroom and powder room, textural elements such as the mosaic tiles add drama and the sculptural shapes of the basins and sinks continue this theme. We kept the vanities open, placing storage elsewhere, to maximise the feeling of space in these smaller rooms.

pv_AKD_Greenknowe-0023.jpg
pv_AKD_Greenknowe-0024.jpg

The finished space is rich in material beauty and detail. Essential to the interior design’s success are the bespoke elements where texture and shape are used to define each space and create visual interest.

pv_AKD_Greenknowe-0020.jpg

See the full Project Album
All images via ©Alexandra Kidd Design

WENTWORTH STREET REVEAL: TWO ERAS MEET IN HARMONY

When we first got our design hands on Wentworth Street, it was a tired federation cottage, bursting at the seams. More space to accommodate a young family of four was the top priority for our clients, which saw our studio take an architectural approach to the renovation.

pv_MM_WentworthSt_low-2.jpg

In a bid to better serve the family’s long-term needs, we introduced a first floor and restructured the floorplan, optimising the original living zones and providing plenty of room for retreat. Limited to strict council regulations that opposed a faux-federation addition, we opted for contemporary architecture in stark contrast to the original build.

pv_MM_WentworthSt_low-7.jpg

This serendipitous juxtaposition between federation and contemporary set the tone for the rest of the renovation. Embracing the narrative of old and new, we preserved the integrity of the original build by avoiding imitation, instead, introducing an assured modern aesthetic. One look at the heritage façade and you would hardly imagine the strong, clean-lined timber-screened haven at the rear.

pv_MM_WentworthSt_low-17.jpg

Inside the home, a thoroughly contemporary layout unfolds, exhibiting all the modern-day necessities, including a cleverly built-in office nook and generous kitchen island – the perfect stage for juggling family life with ease.

pv_MM_WentworthSt_low-19.jpg
pv_MM_WentworthSt_low-24.jpg

Designed with long summer evenings in mind, the ground floor houses one sprawling, sun-soaked communal area, with the kitchen, dining and living area opening onto an expansive entertaining courtyard at the rear. It’s an idyllic social sanctuary, fit for hosting any manner of soiree or children’s party.

pv_MM_WentworthSt_low-4.jpg

Throughout, contemporary distinctions have been celebrated, evident in the clean lines and sleek finishes, all the while referencing what went before. Steel-framed windows and the geometric staircase are offset by dark-stained herringbone flooring and custom arched joinery, which pay homage to the traditional features of the original build.

pv_MM_WentworthSt_low-9.jpg

In the kitchen, panelled cabinetry, informed by the federation era, and a powdery white palette continue the careful dialogue between past and present.

Beyond the kitchen’s white oasis lies a more formal dining area, set for intimate, sit-down affairs. A hanging pendant by Melbourne-based designer Christopher Boots grounds the dining setting in the open-plan space, and commissioned artwork by celebrated Australian artist Kerry Armstrong further defines the area.

pv_MM_WentworthSt_low-13.jpg

The touches of luxury are undoubtedly impressive but given this is a home for a young family, our brief for a timeless interior that was not too serious or precious was our ultimate goal. Every design element is practical and has a purpose, and the result is a tangible sense of authenticity throughout.

pv_MM_WentworthSt_low-33.jpg
pv_MM_WentworthSt_low-41.jpg

A contemporary sanctuary fit for a young family now resides behind the federation façade, affording a real sense of two eras meeting in harmony.

See the full Project Album
All images ©Alexandra Kidd Design

ADA AVENUE REVEAL: WHERE THE GRASS WAS ALWAYS GREENER

There’s no denying the appeal of country living – the wide open spaces dressed in rich gowns of green and bathed in natural light. But there’s also no denying the appeal of city living – easy access to cultural hubs, cutting the commute, and an endless calendar of diverse entertainment and events.

The best of both worlds is what makes our Ada Avenue project extra special – it occupies a rare slice of sprawling green landscape in Sydney’s upper North Shore, affording its’ inhabitants the joys of both a convenient city and charming country lifestyle.

Eager to take advantage of their enviable surroundings, our client approached us with an open mind, ready to also open up his original 1970s home to the indoor-outdoor way of living. The home’s traditional timber joinery, internal red brick walls and myriad vinyl flooring were long overdue a complete design overhaul.

In a bid to better connect the house with the rambling greenery beyond, we created large, French door openings so the living spaces could flow visually and practically to the outside. We also increased the veranda’s footprint outside the family room, and added a large skylight in the kitchen, letting in an abundance of much-needed light and rekindling the home’s relationship with its surrounding garden.

pv_ck_AKD_AdaAv-18.jpg

The original, compartmentalised layout, which separated the kitchen from living and work spaces, was better suited to the lifestyle of another era, so we knocked down a few walls, opening up the cramped kitchen to be part of a larger, open-plan family space.

pv_ck_AKD_AdaAv-15.jpg

To complete the vision of a home that was ready to celebrate the natural world around it, we took cues from the back doorstep and chose a material palette to echo the hues of the country garden. Soft furnishings in cool greys, blues and silver have been warmed with natural tan and rich chocolate accents, whilst velvet and leather accents add textural luxury.

pv_ck_AKD_AdaAv-16.jpg

We introduced natural materials wherever we could, laying a solid timber floor throughout and selecting beautiful Ayfon Grey marble for the kitchen. The effect is a nurturing environment that effortlessly extends from the outside in.

pv_ck_AKD_AdaAv-11.jpg
pv_ck_AKD_AdaAv-14.jpg

The original space was home to two beautiful arches and curved mouldings surrounding the doors which we loved, so we introduced two more arched openings and arched decorative mirrors to echo the sculptural shapes of the built elements, and extended the curve feature to include round rugs and tables. The effect is a soft and harmonious environment that welcomes anyone who steps inside.

pv_ck_AKD_AdaAv-6.jpg

The kitchen nook is similarly a play on curves, with its round shape that embraces those who come to pull up a pew. The generous pendant light that hangs above adds a beautiful glow when the evening sun begins to sink behind the trees.

pv_ck_AKD_AdaAv-17.jpg

The end result is a home that honours the tranquillity and privacy of those who live within its walls, whilst appreciating the stunning outdoor space that lies within reach.

pv_ck_AKD_AdaAv-24.jpg
pv_ck_AKD_AdaAv-28.jpg

See the full Project Album
All images via © Alexandra Kidd Design