THE REVEAL: FROM BEIGE TO BELLE

We worked with our lovely client on her previous home several years ago, however now that she had entered a new phase in her life, we reconnected to work together once again on a new beachfront home; a smaller and simpler space, yet no less sophisticated.

AKD_3110northsteyne_S_42.jpg

And a sea change it was! The apartment is just a stone’s throw from the sparkling water and smooth sand of Manly Beach in Sydney’s Northern Beaches. Dedicating her way of life and new home to the Danish way of living known as hygge, our brief was to create a comforting home that was an extension of this newly embraced philosophy.

Our North Steyne materials palette

Our North Steyne materials palette

We set out to design a stylish and sophisticated beach-side home that avoided clichéd beach themes (except perhaps just one piece of coral that survived the transition)! Everything was to bring quiet joy and a special feeling throughout, from the soft fabric selections to the detailed joinery design, the charming terrace landscaping and everything in between.

 The biggest challenge was space!

Floorplan.jpg

Our client cleverly negotiated the purchase of an adjoining 3 x 3m common space from the Owners Corporation, allowing us to increase the kitchen, add a study and include a built-in bar for entertaining. Even so, the apartment is compact. 

AKD_3110northsteyne_S_01.jpg
AKD_3110northsteyne_S_33.jpg

Clever design and detailing enabled us to include a separate dining space with banquette seating and storage, and ensure the kitchen was fully functional and included all the bells and whistles.

Our client had been running to and from a storage unit and her garage to manage her seasonal wardrobe! A long-term solution was imperative, so a redesign of the master bedroom and living space allowed for the required additional robe space and negated the need for storage units in the future.

The colour palette throughout the home was formerly varying shades of cream and beige. We wanted to achieve a visually crisper palette, and create a contemporary contrast of light and dark. To achieve this contrast, we stained the existing timber floors a deep, walnut shade, and coated the walls and joinery in a fresh, powdery white.

AKD_3110northsteyne_S_32.jpg
AKD_3110northsteyne_S_35.jpg

With abundant natural light the space wasn’t in need of any design trickery! We enveloped all the windows with delicately sheer linen curtains, and to add layers of texture and warmth, we laid braided rugs in both the bedroom and living room.

AKD_3110northsteyne_S_38.jpg
AKD_3110northsteyne_S_39.jpg

In the bedroom, we included a pop of calming, cornflower blue, which subtly evokes the nearby ocean. To create an illusion of space in the bedroom, we continued the robe door detail along the entire elevation, hiding the ensuite behind a camouflaged door, and laid insets of shagreen wallpaper by Ralph Lauren to create a subtle touch of luxe.

AKD_3110northsteyne_S_20.jpg
AKD_3110northsteyne_S_23.jpg

The apartment may be small, but now it’s a perfectly formed beach retreat. We were thrilled to discover that our friends over at Belle think so too! We were delighted to spot our cosy North Steyne project in the pages of Belle magazine. It’s been quite the transformation from beige beginnings, but now our client can write her new chapter in this perfect home.

Belle Feb-March 2019, Smart Spaces - Alexandra Kidd (2).jpg
Belle Feb-March 2019, Smart Spaces - Alexandra Kidd (3).jpg

Images 1 - 11 via © Alexandra Kidd Design / Images 12 - 13 via Belle 

See the full Project Album

UNDER CONSTRUCTION: CARTE BLANCHE

The brief for this stunning waterfront inner city project is 'carte blanche' - a designer's dream come true! We are letting our imagination run wild and have designed a sleek, sophisticated and very suave inner city pad for our lovely client.

IMG_3255.JPG
IMG_3256.JPG

But, before the big reveal, there is a quite a process that goes on behind the scenes that involves careful planning, lots of fun and plenty of mess! As designers we are immune to this 'ugly' phase of construction . . . we see the vision through the torn gyprock, exposed plumbing and electrical wires!

The high ceilings and floor-to-ceiling windows create a dramatic backdrop for a modern, sleek interior.

The high ceilings and floor-to-ceiling windows create a dramatic backdrop for a modern, sleek interior.

We have stripped back the walls to reveal the bones of the apartment, ready to be re-dressed in luxurious hues and fabrics.

We have stripped back the walls to reveal the bones of the apartment, ready to be re-dressed in luxurious hues and fabrics.

The layout of the apartment is quite unique with all rooms circulating off a central core. Each room has access to stunning Sydney Harbour views in every direction. The palette is designed to instil masculinity and, of course. a hint of luxe!

All will be revealed . . . in timber, leather and copper. 

All will be revealed . . . in timber, leather and copper. 

We have chosen rich timber veneer, chocolate-stained parquetry, jet black perforated leather (yes! just like a racing car!), touches of hand-blown amber glass and divine copper drapes with metal threads which will frame the entire apartment.

Stunning city views in every direction!

Stunning city views in every direction!

Follow us on Instagram to see our design vision become reality #WharfCrescent

All images via ©Alexandra Kidd Design

UNDER CONSTRUCTION: MOORE, MORE, MORE

Why put yourself through a renovation? The dust, the tradesmen knocking on your door at 6am, the
noise . . . the list goes on.

But for our clients who have resided at Moore Park Gardens in Sydney's Eastern suburbs since its development over 15 years ago, the excitement of a renovation to achieve their ultimate dream home was something they had been talking about for several years. Upon meeting us our clients were well and truly ready to embark on this life-changing journey.

Our brief was to transform a dated two-bedroom apartment into a luxurious, one-bedroom inner-city pad made for entertaining and modern urban living.

From the beginning our clients wanted a moody and masculine colour palette and we were up for the challenge, as often a dark palette can have the potential to make a space look ‘flat’ and appear small. We created a concept that introduced warmth, light and texture in unexpected ways, whilst staying true to the brief.

The master bedroom is undergoing the most dramatic change to the floor plan, which will really enhance the way our clients will live in their new space. We are converting two downstairs bedrooms into one luxurious master suite including full size dressing room with custom joinery, and new ensuite including double marble vanity, wet room and a bath that will be big enough to lie down in!

It has been exciting working with these clients, as they have been very open to the creative process by allowing us to play with light, finishes and texture to achieve the 'wow factor’.

The renovation is rapidly taking shape and transforming a dusty, dirty construction site into a stylish, sexy apartment. Watch this space to see the final dramatic design come to life!

0 
 0 
 1 
 90 
 427 
 Alexandra Kidd Design 
 8 
 2 
 515 
 14.0 
  
  
 
  
    
  
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-US 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
    
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Cambria;
	mso-ascii-font-family:Cambria;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Cambria;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
    Kitchen: we reconfigured the layout to create a galley-style kitchen incorporating an island bench-come-dining table to make the space more entertainment friendly.  

Kitchen: we reconfigured the layout to create a galley-style kitchen incorporating an island bench-come-dining table to make the space more entertainment friendly.  

0 
 0 
 1 
 17 
 81 
 Alexandra Kidd Design 
 1 
 1 
 97 
 14.0 
  
  
 
  
    
  
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-US 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
    
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Cambria;
	mso-ascii-font-family:Cambria;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Cambria;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
    Guest bedroom/library: we relocated the opening via the master bedroom to create a seamless flow into the new generous dressing room.

Guest bedroom/library: we relocated the opening via the master bedroom to create a seamless flow into the new generous dressing room.

The master ensuite was very small and lacked personality, so we doubled the size by building into the existing walk-in-wardrobe space.

The master ensuite was very small and lacked personality, so we doubled the size by building into the existing walk-in-wardrobe space.

0 
 0 
 1 
 25 
 119 
 Alexandra Kidd Design 
 2 
 1 
 143 
 14.0 
  
  
 
  
    
  
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-US 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
    
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Cambria;
	mso-ascii-font-family:Cambria;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Cambria;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
    Guest bathroom: we divided the original guest bathroom in half, making one side the new powder room and the other side the relocated laundry.

Guest bathroom: we divided the original guest bathroom in half, making one side the new powder room and the other side the relocated laundry.

0 
 0 
 1 
 40 
 190 
 Alexandra Kidd Design 
 3 
 1 
 229 
 14.0 
  
  
 
  
    
  
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-US 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
    
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Cambria;
	mso-ascii-font-family:Cambria;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Cambria;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
    Laundry: interestingly this room had prime positioning in the apartment as it had the potential of a view, so we relocated the laundry downstairs to make way for   an innovative space-saving study nook   with   priceless city glimpses!

Laundry: interestingly this room had prime positioning in the apartment as it had the potential of a view, so we relocated the laundry downstairs to make way for an innovative space-saving study nook with priceless city glimpses!

0 
 0 
 1 
 16 
 78 
 Alexandra Kidd Design 
 1 
 1 
 93 
 14.0 
  
  
 
  
    
  
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-US 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
    
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Cambria;
	mso-ascii-font-family:Cambria;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Cambria;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
   Living room: we updated all the cabinetry to make it coherent with the rest of the new design.

Living room: we updated all the cabinetry to make it coherent with the rest of the new design.

All images via ©Alexandra Kidd Design