JERSEY ROAD REVEAL: BEAUTIFUL INSIDE AND OUT

We were thrilled to see our Jersey Road project featured in the March issue of Inside Out. It is always a great joy to see months of design and careful planning come to fruition, and to be recognised in the press is a very proud icing on the cake.

Here, we take you through the transformative journey of Jersey Road.

JERSEY RD 01.jpg

Set amongst rows of Victorian and Federation homes, our Jersey Road project began its life as a very tired, red-painted brick terrace.

Our lovely clients were in desperate need for a larger, lighter and more efficient home to accommodate their increasingly busy and bigger lives. Tasked with creating a home where our clients could nestle in for the long term, we set out to retain what we loved about the house, while changing the scale of the spaces and introducing details that would feel relevant to a young family.

To this end, we preserved the home’s heritage features, updating the classic exterior with a wash of powdery white and restoring the fireplace. Everything else was gutted, we brought her walls down, letting the house breathe a long-awaited sigh, so as to sit much more comfortably on her new larger foundations and in her now glowing white-rendered skin, optimising the space as well as introducing more natural light and fresh air throughout.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-17.jpg


A calming palette of white and neutrals provides the perfect backdrop for the family’s collection of art and furniture, yet the home remains practical for a young family. Darker-toned carpets and textured, washable wallpapers predict sticky fingers.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-11.jpg
JERSEY RD 04.jpg
JERSEY RD 02.jpg

The kitchen was to become the focal point for this family of four, and so we created an inviting all-day zone that caters for breakfast, homework, dining and family time. In keeping with the objective of making the kitchen the home’s central hub, we included both a laundry area and home office in the space, concealed with elegant bespoke joinery for a hide-away effect.

JERSEY RD 06.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-33.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-24.jpg

To house the new dining room, we extended the heritage structure to include an independent glass and steel box. Conservatory-style windows flood the entire ground floor in light, bringing the outside in, and the starkly contrasting architecture adds a dramatic aesthetic without overshadowing the heritage charm of the original build.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-16.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-6.jpg

The two children’s rooms were such a joy to work on. Colours are drawn from each child’s favourite, manifesting in whimsical wallcoverings and playful rugs.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-36.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-40.jpg

As the months of intensive renovations passed we saw the terrace transform inside and out, where she now stands firmly proud in the middle of her lively street. The home now offers a perfectly balanced combination of traditional and modern details, conveying a timeless and relaxed feel.

pv_ck_akd_JerseyRd_low-41.jpg
pv_ck_akd_JerseyRd_low-43.jpg

All images via © Alexandra Kidd Design

See the full Project Album

UNDER CONSTRUCTION: ECO ABODE

Our lovely clients moved into their home a little over two years ago to accommodate their growing family.

When the AKD team came on board, we explored all available options to extend the house every which way and create a greater connection to the outdoors. We considered going up, out, and even over!

In the end, it made most sense to break the construction process into phases, with phase one focusing on transforming the interior space to suit our client’s immediate needs, all the while keeping in mind phase two: future expansion.

Being a federation home, there are so many lovely details throughout: wonderful lolly-coloured stained-glass windows, original marble fireplaces and stunningly frothy plaster archways. Our interior scheme had to complement both a traditional home and a beachside location!

We started with the flooring as our foundation to build from, literally. Opting to replace the squeaky old floor throughout meant we could also install much needed under-floor insulation. ‘Bistre’ from Tongue n Groove  provided a soft lime-washed base that we used throughout the home, lifting the palette to create a fresh and bright atmosphere with just a hint of ‘beachy.’

The central hallway has no access to natural light and was in desperate need of brightening. We replaced all the light fittings with brighter ones and added a neutral but softly textured palm wallpaper – an excellent base to display our client’s collection of fun and colourful artworks.

The hallway features an original horsehair plaster ceiling.

The hallway features an original horsehair plaster ceiling.

‘Monsoon’ by Arte wallpaper via    Unique Fabrics

‘Monsoon’ by Arte wallpaper via Unique Fabrics

Next, we tackled the dining room – an important space for every family to come together for the ritual of meal times. Our clients owned a very special dining table, handmade by a friend and gifted to them as a wedding present. To complement the timber tones of the table, we included a teak sideboard for extra storage, which also picks up the tones in the carved wooden artwork (sitting above). We added new upholstered leather dining chairs to complement our client’s existing timber ones for an eclectic but cohesive look.

The dining area with the new timber flooring in all its glory.

The dining area with the new timber flooring in all its glory.

A gorgeous    Robyn Cosgrove    rug now adorns the floor of the dining area.

A gorgeous Robyn Cosgrove rug now adorns the floor of the dining area.

The walls throughout have been given a refresh with an eco-friendly lime paint that creates a soft powdery finish. We added much-needed storage to the living areas, and papered the inset features with a sustainable, renewable and biodegradable grass cloth wallpaper in a gorgeous muted sage green, coloured by vegetable dye!

In the living space we were conscious not to interfere with the original ceilings. We designed our new joinery pieces in a considered way to highlight the ceiling’s historic beauty. By lowering our joinery to align with the picture rail and throwing soft up-lighting above we created a cosy and calm atmosphere.

The addition of bookshelves for our family of avid readers.

The addition of bookshelves for our family of avid readers.

A daybed incorporated to the children’s play area for lounging.

A daybed incorporated to the children’s play area for lounging.

To better connect the upper living level with the backyard, the deck also had a makeover! The layout of the stairs was revised to incorporate additional landings, making for a gentle transition between levels. A new cabana style pergola with shade cloth and built-in dining area will complete the space.

The new tallowood deck will grey softly over time.

The new tallowood deck will grey softly over time.

The pergola is to be painted a fresh white to contrast against the green landscaping.

The pergola is to be painted a fresh white to contrast against the green landscaping.

As the last rolls of wallpaper are hung and the final furniture pieces are received to complete phase one, we can’t wait to share the results of our sunny beachside home.

Follow our construction journey on Instagram and keep your eyes peeled for the #BigReveal

All images via © Alexandra Kidd Design

THE REVEAL: A MODERN FAMILY HOME BY THE SEA

Sitting high on a hill above the hustle and bustle of Sydney's Dee Why beach is a beloved home, whose peaceful leafy outlook, gentle sea breezes and stunning ocean views have been enjoyed by a busy family of five for many years. 

However, as the children grew and their family needs changed, our clients became increasingly challenged by the spaces they shared inside their seaside home. 

Our brief was to redesign the internal layout to increase practicality and comfort for our modern family. The focus was to increase flow and usability of the spaces to maximise shared living areas downstairs, as well as sleeping areas upstairs.

Upon entering the original home, you were at once met with a narrow staircase which led to the bedrooms upstairs. Navigating past the awkwardly positioned stairs and journeying down a long, dark hallway finally revealed the kitchen and living area. As a consequence, the front of the home was never used, and the back of the house, although overlooking a beautiful garden with views out to the ocean, was not designed to its full potential.

We reimagined a radical new layout for the entrance level, moving almost every room – including the stairs and the kitchen – to create a fabulous indoor/outdoor flow.

We designed a stylish and welcoming foyer, with a large and bright hallway opening up onto a generous and luxurious kitchen, including a modern, custom built study space.  

5_AKD_quirk_S_Stairs detail.jpg

Our consistently minimal palette and use of timber throughout conveys a casual yet sophisticated feel. We added layers of lighting, beautiful soft furnishings and playful details to create warmth throughout.  

We created generous volumes now filled with natural light, warm timber and elegant modern copper detailing.  

The dramatic ‘Vertigo’ pendant by French designer Constance Guisset was seemingly made for this space, adding surprise and lightness as it gently moves and spins with the passing sea breeze.  

The soft window treatments blend in beautifully and add a layer of privacy whilst still allowing natural light to effortlessly enter the space.   

Fresh, neutral and soft tones create the perfect palette for the new serene bathrooms.

Winding up the new and improved staircase, we transformed two generous children's bedrooms into three! So now each child has their very own bedroom which we customised with unique, colourful details.  

Our clients couldn't wait to utlise their new entertaining space and test-drive their new kitchen, so they hosted celebratory drinks and canapés with the interior and construction team to mark the completion of the project and the start of their new life in their modern family home by the sea.

See the full Project Album

All photos ©Alexandra Kidd Design